Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Co si doma sami stavíte, pájíte - reprobedny, zesilovače, gramofony atd.

Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Odeslatod ivanb_cko v 15 čer 2010 16:17

jsem zde novy a rad bych se zeptal, jakou mate zkusenost se stavbou reprobeden se sirokopasovymi reproduktory? Ceho se mam vyvarovat a co mi doporucujete?

Minuly tyden jsem si objdenal Fostex FE 103 En na stavbu "Zigmahornet" beden... Do budoucna se chci venovat temer vyhradne temito reprobednami(ZHorn, Voigt Pipe, HTQWT design atd.)
ivanb_cko

Re: Sirokopasmove reproduktorove soustavy

Odeslatod ivanb_cko v 15 čer 2010 16:48

pro ukazku:

Zigmahornet
Obrázek
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 15 čer 2010 16:52

ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 15 čer 2010 16:57

ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 15 čer 2010 16:59

ivanb_cko

Odeslatod Aleska v 15 čer 2010 17:09

Na našem fóru se toho mnoho nedozvíš - raději se podívej na Audioweb.cz, přihlaš se a zadej do vyhledávání např. "širokopásmo". Doporučuji kontaktovat Jarouse, je *thumbs up* *thumbs up* *thumbs up*
Postihla mne Audiophilia Nervosa a tak vše bude ůplně jinak !!!
Aleska

Odeslatod AM v 15 čer 2010 21:44

Doporučil bych ti navštívit pana Dvořáka v Hornstudiu http://www.hornstudio.cz/ věnuje se hlavně Lowthrům a modifikované variantě od AER. Měl tam i podobné hornové konstrukce, tušim Bel Canto http://www.vt52.com/diy/myprojects/spea ... lcanto.htm
AM

Odeslatod phexsys v 24 čer 2010 14:30

Fostexy su vseobecne velmi zaujimave menice a konkretne v tak jednoduchej ozvucnici akou je "Zigmahornet" neskutočne vyniknú.

Mám postavený jeden pár Zigmahornet z 16mm MDF osadený meničmi Fostex FE103En aj verziu so zadnou hornovou ozvučnicou dĺžky 2 metre podľa výkresu od Fostexu, ktorý je dodávaný aj v balení k meničom. V skratke k zvuku - už po pár desiatkach minút rozohrávania sa dostaví neskutočný zážitok... 4" menič zahrá v Ziggie už od 40 Hz uchu lahodiace spodky, zaujimavosťou je, že v ideálnej posluchovej polohe je všetkého dostatok, mimo posluchového priestoru je nízkych frekvencii menej - idealne do bytovky ;). Najviac im sedia strunové, dychové nástroje a rečové pásmo. Čím viac ich budeš rozohrávať, tým univerzálnejšie budú.

Pozval som pár známych a priateľov na posluchovú skúšku a dopadlo to tak, že budem stavať ďalšie 3 páry týchto zázrakov.

Ziggie majú osadené meniče vo výške cca 1 m od zeme čo odpovedá ideálnej polohe ucha v sedavej polohe, pri zadných hornoch musím sedieť na zemi. Riešením by bolo buď ich nakloniť alebo postaviť na podstavce. Záver: Vyskúšal som obe varianty použitia fullrange meničov Fostex FE103En a jednoznačne odporúčam Zigmahornet, za málo peněz nejvíc muziky.

Obrázek

Obrázek
A-757MkII PD-S901 CT-S910 CT-S810S DAT D-05 Sansui SR-222 Zigmahornet Fostex FE103En AdvanceAcoustic UM20
Audioquest Slate Philips 900 series FB840
phexsys

Odeslatod ivanb_cko v 01 črc 2010 09:35

to phexsys: diky za podporu...menice mi prisli predevcirem, tak mi zbyva jenom filtr a "bedna" - horsi je ze momentalne jsem total bez penez :-(

Ale chci se zeptat: tlumil jsi nejak "bednu"? A mohl by jsi mi ukazat schema filtru? Predem diky za odpoved
ivanb_cko

Odeslatod phexsys v 05 črc 2010 21:13

Filter ani dodatocne tlmenie som nepouzil. Nie su nutne, v podstate ani potrebne.
A-757MkII PD-S901 CT-S910 CT-S810S DAT D-05 Sansui SR-222 Zigmahornet Fostex FE103En AdvanceAcoustic UM20
phexsys

Odeslatod eficak v 06 črc 2010 01:08

Miluji jejich zvuk , poháněný Áčkovým elektronkovým zesilovačem.
Zdroj nejlépe gramofon.

Obrázek

Po čase však ucho odhalí zdvih na středech, především na rovném zesilovači, bez korekcí.

Včerejší poslech Renownových hornů, tímto reproduktorem vybavených, krmených domácím kinem Cambridge Audio, mě přesvědčil, o možnosti a výhodě srovnání mikrofonem receiveru, do velmi příjemného audiofilského zvuku.

Cesta hornů, bez vyhybky a aktivního pohonu korekčně upraveným zesilovačem domácího kina, je překvapivě jednoduchá a uživatelsky příjemná.

Ano, dá se požádat bastlíře Cofeeho, a další lidi kolem hornů a DIY zesilovačů.
Aktivní pohon a měření.
Mikrofon kina je samoobslužný, navíc řeší vliv poslechovky.

Oživení hornů mi udělalo radost. Mark Knopfler hrál jako na koncertě a Louskáček měl žíně smyčců. :D
DIY gramo Emperor, s Pro-Ject 12cc EVO, 9cc EVO, PJ 20th Anniversary Line Preamp, PJ Phono box S
eficak

Odeslatod jkb4 v 06 črc 2010 08:35

No, určitě by se širokopásmové repráky měly zdola oříznout, ať nehrozí velká výchylka membrány a vyhneme se tak zkreslení na středech, které popisuje Efičák.
Jednoduše neznamená lehce!
jkb4

Odeslatod eficak v 06 črc 2010 12:31

jkb4 píše:No, určitě by se širokopásmové repráky měly zdola oříznout, ať nehrozí velká výchylka membrány a vyhneme se tak zkreslení na středech, které popisuje Efičák.

jkb4 píše:No, určitě by se širokopásmové repráky měly zdola oříznout, ať nehrozí velká výchylka membrány a vyhneme se tak zkreslení na středech, které popisuje Efičák.

Souhlasím s oříznutím basů a zkreslující výchylkou hornů.
Trochu bych to upřesnil.

Dopplerův jev?
Zcela určitě to není zdvih na středech.
To horny samy mají takový průběh reprodukce.
A taky pokles na 15 kHz tomu dává důraz. Ne, horny nejsou ideál.

Ale nic není dokonalé. Výměnou za své dětské nemoci, předávají dynamiku, bezprostřednost a skvělý prostor.
Je-li Fostex 206 FE zapojený na rovný zesilovač, je pro mne zvuk po chvíli neposlouchatelný.
Nestačí oříznutí na 200 Hz. Horn má zvlněnou charakteristiku, a tu umí levně a jednoduše srovnat mikrofon domácího kina.
Stejně tak, se dá v menu receiveru, oříznout od kolika Hz půjde signál do hornů.
Lahůdka.

Prostě mě zaujal, kultivovaný klidný zvuk, dosažený korekčně upravenou křivkou z kina.
Není to to ohnivé a strhující, jak to umí flaškáč.
Je to více hi-fi a přesto zůstává ta bezprostřednost a radost.
Prostě reprák, bez výhybky.

DIY svádí k ošklivému samodomo povrchu.
Nezapomínejme na naše blízké a udělejme radost hezkou fotografií kamarádům z fóra.
I pro mne platí, že nejdůležitější zvuk. Design je drahý.
Koukněme na hřejivé spojení skandivnávského stylu v pastelkách.

Obrázek

Můj německý přítel, recenzent časáku pro domácí kina, má doma něco podobného a za žádné klasické, sebelepší reproduktory, by své kino nevyměnil.

Obrázek

Osobně jsem zaměřen, jen na audio. Cokoli je nutné, nastavovat televizí, mě odrazuje.
Pro příznivce celkového dojmu všemi smysly, je systém kino-horn, mimořádně magický.

Pozvu Vás do archívu Martinova F-sportu.
Martin mi toleruje odkazy k nám a já jsem tomu rád.
Vše bylo řečeno. Využijme bohatého archivu - http://www.hifipassion.com/hifi/index.p ... 652&page=0
DIY gramo Emperor, s Pro-Ject 12cc EVO, 9cc EVO, PJ 20th Anniversary Line Preamp, PJ Phono box S
eficak

Odeslatod ivanb_cko v 16 črc 2010 19:40

tak reproduktory jsou doma, kabelaz bude zahy tez; jen momentalne nemam penize na "bednu" - ty snad budou do mesice a pak uz to snad bude rychlovka. No a tak jak se nemuzu pohnout, tak jsem vymyslel, ze by tyto repra mohli byt aktivni a to ve smyslu zabudovani vykonoveho zesilovaciho stupne(snad to rikam spravne) do kazde reprobedny a ty pak napojit na predzesilovac. Design bedny na to vicemene mam upraveny a to tak, ze na tuto soucast budu mit prostor 96x46(58)mm a vyska temer 1500mm. Predstavuju si, ze by tyto zesilovace byly elektronkove(ty mohou kvuli mistu i z bedny "trcet") Prostor pro zesilovacebude od prostoru reproduktoru oddeleny ve vlastni casti, takze princip bude zachovan...

A tak prichazi dotaz: Co byste mi doporucili? Pripadne i nakres zapojeni..?
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 27 črc 2010 20:01

dale se resi na http://forum.audioweb.cz/viewtopic.php?id=11341 pokud to nekoho zajima. Jinak ja sleduji i toto forum, takze otazky na zdejsi uzivatele stale plati a rad se necham poucit ci jinak informovat...
ivanb_cko

Odeslatod phexsys v 05 srp 2010 09:23

eficak píše:Výměnou za své dětské nemoci, předávají dynamiku, bezprostřednost a skvělý prostor.

Je to více hi-fi a přesto zůstává ta bezprostřednost a radost.
Prostě reprák, bez výhybky.

DIY svádí k ošklivému samodomo povrchu.
Nezapomínejme na naše blízké a udělejme radost hezkou fotografií kamarádům z fóra.
I pro mne platí, že nejdůležitější zvuk. Design je drahý.

Súhlasim s eficakom, dokonca som sa dostal do štádia, kedy sa Missiony stali bariérou pred zvedavými prstíkmi môjho malého syna, Zigmy hrajú fantasticky. Podarilo sa mi postaviť už 3 páry, z toho jeden pár pre známeho "na kľúč" vo vysokom lesku na nízkych hrotoch. Ošklivý samodomo povrch som už teda poriešil a žial 2-násobne prekračuje náklady na samotnú stavbu bední vrátane meničov a príslušensta. Dizajn je naozaj drahý, ale výsledok stojí za to. Prvý pár je striekaný čiernou matnou štruktúrou a lakovaný vysokolesklým lakom zmiešaným so striebornou metalízou, druhá sada na zakázku bola striekaná čiernou vysokolesklou farbou - spracovaním budia dojem high-end-u, luxusná vizáž, čelná plocha a strieška leštená, tretí pár je v čiernej matnej strukture (najlacnejšia alternatíva). Fotky stále nic-moc, ale predsa...

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek

Obrázek
phexsys

Odeslatod ivanb_cko v 26 srp 2010 18:24

tak konecne jsou penize doma a muzu se vrhnout do ozvucnice...a tak se chci zeptat jakou vnitrni kabelaz byste mi doporucili? Ja mam zatim v hledacku Supra Ply 2.0...
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 21 led 2011 17:52

takze vnitrni kabelaz je nakonec Macrom SC 2 x 3,5mm - snad bude v pohode (ani nevim jestli bych poznal nejakej vetsi rozdil..:))

Jinak prvni foto ne zcela kompletniho projektu (nejsou jeste hotovy terminaly a finalni podstave), ktery ovsem jiz hraje, resp. zahoruje:

Obrázek
ivanb_cko

Odeslatod petrL v 21 led 2011 18:16

Nějaký stříbrný kabel bys asi poznal (a možná by se v tomhle případě i hodil).
samozápalný bijec uliční buňky neexistující strany
petrL

Odeslatod jacq v 21 led 2011 23:40

krasny kousek! prima videt vysledek :) verim, ze bude hrat hezky...

stribro urcite poznat jde, nech reprak rozehrat a pak zkousej. zalezi na mistnosti, zesilovaci, a dalsich... stribro nemusi byt nutne plus
jacq

Odeslatod ivanb_cko v 22 led 2011 13:54

tak na experimenty se stribrem asi ted jeste nemam dostatek financi ani zkusenosti.

Rerpoduktory se zatim rozehravaji, takze nic moc - uz ted jsem si jistej, ze bude potreba zatlumit, ale to zacnu resit az s novym zesilovacem (ted hrajou pres staryho tranzistorovyho Pioneera, ale uz pristi tyden si jedu pro lampovy zesilovac od p. Hlavy), tak uvidime.

Co se mistnosti a spravneho umisteni tyce - to je pro me otazka. Neznate nejake kvalitni texty s radami ohledne akustiky mistnosti?
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 01 úno 2011 18:18

tak o kousek lepsi fotky rozehravajicich se bedynek!
Obrázek

zatim jeste nejsou hotove terminal posty a podstavce jake si predstavuji...
Obrázek

ale uz hraji a dokonce to vyslo casove i s vyrobenym flaskostrojem
Obrázek

Obrázek
ivanb_cko

Odeslatod jacq v 01 úno 2011 20:15

hezke... a vlastnorucni... a o to nam jde predevsim :)
jacq

Odeslatod ivanb_cko v 01 úno 2011 23:19

vlastnorucne zarizeny a naplanovany - musim se priznat, ze truhlarinu jsem nedelal, jelikoz to neumim. Tak snad se to pocita i tak... Kazdopadne pres leto bych mel mit cas, tak si zkusim sam postavit subwoofer a zacnu se truhlarinu ucit ;)
ivanb_cko

Odeslatod dadaft v 01 úno 2011 23:25

vypadají fantasticky!
co mám rád: Philips CD960 * Grundig V7000 * Grundig Box * solid-core * symfonie, psytrance, rock, pop, blues, folk & filmy
dadaft
Hledač pokladů

Odeslatod eficak v 02 úno 2011 20:52

Kamarád má vitange eketronkovou Teslu s EL-804, 2 x 5W v áčku.
Tohle by mu s ní pěkně hrálo.
Dík za fotky.
Supr.
eficak

Odeslatod vonvichousch v 02 úno 2011 21:33

eficak píše:Kamarád má vitange eketronkovou Teslu s EL-804, 2 x 5W v áčku.
Tohle by mu s ní pěkně hrálo.
Dík za fotky.
Supr.

Já mám doma taky starou elektronkovou studiovou Teslu 2AP 926 03 (2 monobloky) 2x El 34 ,2x ECC803S, ECC 802S ,to by bylo zajimave si je na tohle poslechnout 8-)
vonvichousch

Odeslatod Mamut v 03 úno 2011 16:44

ivanb_cko

Přiznám se,ta dýha (Jatoba) mě těžce zasáhla a musím ji mít také :lol: Můžeš prozradit,kde si ji scháněl,nebo ji mají skladem?Obvolal sem totiž hned několik firem a nikde nic...
Mamut

Odeslatod Mamut v 03 úno 2011 21:27

EDIT:Už mám sehnáno...
Mamut

Odeslatod ivanb_cko v 04 úno 2011 11:38

to Mamut: predpokladam, ze jsi nasel na www.dardyha.cz Jatobu...

to eficak a vonvichousch: ja posloucham na novem elektronkovem zesilovaci od p. Hlavy s lampami 6C33C a ECC99 s vestavenym D/A prevodnikem od p. Dvoraka pres USB kabel. Jeste musim spravne nastavit pocitac a bude temer hotovo. Pristi tyden trochu zatlumim za reproduktorem v bedne - chce to a pak jeste gramo-predzes k poslechu desek (na to jsem orpavdu nejvic zveddavy!)
ivanb_cko

Odeslatod Mamut v 04 úno 2011 16:42

jj.vychází 349,- Kč/m2 bez DPH
Mamut

Odeslatod ivanb_cko v 14 úno 2011 14:33

potreboval bych pomoci s promerenim reproduktoru potrebne k dalsim projektum, abych k nim mohl resit vyhybku atd. dle skutecnych vlastnosti reproduktoru oproti katalogovym. Hledam tedy nekoho kdo by mi reproduktory promeril - idealne v Brne ci okoli...

Diky za reakce
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 14 úno 2011 14:42

mimochodem muj dalsi chystany projekt je BD Quasar mk II osazeny 2 x Eminence Alpha 15 A a 1 x Fostex FE 206 ES-R. Tyhle reproduktory potrebuji vsechny promerit...predevsim ty Fostexy, ktere mam po repasi p. Husakem...

Obrázek
ivanb_cko

Odeslatod ivanb_cko v 02 bře 2011 17:04

tak jsem premyslel nad tim Quasarem a ponekud jej zacal transformovat. Zatim jde o ideu a design, vyskovy reproduktor bych chtel pouzit BG Neo8, sirokopasmo FE 206 ES-R a 2 basove reproduktory Eminence Alpha 15 A umistene v konstrukci zasebou - jake asi muzou vyvstat za problemy s temi basaky? Melo by se nejak resit spozdeni reproduktoru oproti "zadnimu" basovemu reproduktoru? Osobne si myslim, ze pri rozdilu vzdalenosti je to zanedbatelne...

Obrázek
ivanb_cko

Odeslatod TAB v 06 bře 2011 13:49

Tak já budu dnes objednávat reproduktory FE206 a stavět horn podle fostexu...Ještě přemýšlím o FE168 a FE208. Taky bych zkusil super Tweeter T90A. Pohánět to bude
jednočinné Ačko s českými přímožhavenými elektronkami KR Audio PX25 nebo 845. Případně moje OTL které už mám. Zdroj zvuku bude můj budoucí převodník s výstupním trafem 1:2 a gramofon RPM9 s přenoskou zatím Goldring ale vyměním ji za nějakou MC od Sheltru, Microbenz ale ještě nevím. Bude to asi v ceně kolem 25000,- a to už se snad něco dobrého najde.
TAB

Odeslatod check v 08 bře 2011 16:43

Proč jsi otočil ten pásek? Takhle budeš mít širokou vertikální směrovku a extrémně úzkou horizontální směrovou charakteristiku.
check

Odeslatod ivanb_cko v 29 bře 2011 09:38

ja vim, ze nastane tento problem, ale myslim, ze kdyz to muze pomoci poslechu v ne presnem akustickem stredu. Myslim, ze nastavit vysku poslechu je pro me jednodussi... Jinak pravy duvod je design :-)
ivanb_cko

Odeslatod check v 29 bře 2011 21:19

Naopak, středovýšky budou extrémně citlivé na přesný poslech v horizontální ose. Vzhledem k tomu, jak nízko bude potřeba dělit ten 8" "střeďák", bál bych se, že bude dosti cvičit s tím páskem. Přecijen si nízké frekvence hledají nejkratší cestu do akustického zkratu a ta vede přes membránu pásku (bude to s ní cvičit - dosti zkreslovat).
check

Odeslatod ivanb_cko v 29 bře 2011 21:46

presny poslech v horizontalni ose by nemel byt takovy problem, ale tam by stejne byl problem s temi sirokopasmy a jejich smerovosti... To co pises o tom ovlivnovani akustickym skratem skrze pasek, to je opravdu silny argument. No ono stejne se objevuje vice a vice proti (predevsim v pouziti toho sirokopasma) takze moc nevim co s tim ted..?
ivanb_cko

Odeslatod check v 30 bře 2011 17:14

Mě to jako problém přijde, nemoct se nahnout pro pití bez toho aby šel zvuk do *****. Jako OB se to na středech bude chovat jenom do příliš nízké frekvence - asi 800Hz. Konstrukce nebere v potaz tlouštku přední stěny a s tím související posun vyzařovacího laloku mimo osu v určité oblasti frekvencí. V podstatě to na pak měření vypadá jako interference uprostřed přenášeného pásma.
Dobré OB lze postavit. Návrh ale nespočívá v uříznutí hranaté desky a osazení měničů podle oka doprostřed, bývá mnohem složitější, má-li se dosáhnout dobrých výsledků.
check

Zpět na DIY projekty